Overzicht van talen

Alfabet Juridisch Vertaalbureau vertaald sinds 1994 vanuit en naar de diverse talen die hieronder zijn weergegeven. Ons team van beëdigde tolken en juridisch vertalers verzorgt elke dag weer opnieuw de meest uiteenlopende opdrachten, waardoor wij zeer veel ervaring hebben. Ook voor de minder gangbare talen kunt u bij ons terecht.

Het onderstaande overzicht bevat de meest gesproken talen. Indien de door u gewenste taal er niet tussen staat kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen u dan nader informeren over de mogelijkheden en kunnen wij u verder helpen.

Arabische Vertalingen

Het Arabisch wordt voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord Afrika gesproken en wordt gezien als de moedertaal van de islamitische wereld. Naast het Standaard Modern Arabisch zijn er echter wel verschillende dialecten die in de diverse landen worden gesproken.

Azerbeidzjaanse vertalingen

Het Azerbeidzjaans of Azeri is een taal die behoort tot de Turkse talen en wordt gesproken door de Azerbeidzjanen. Het is de officiële taal van Azerbeidzjan, en wordt ook gesproken door een groot aantal mensen in het aangrenzende Iraans Azerbeidzjan, en kleinere minderheden in Georgië en het verre oosten van Turkije. De taal wordt door naar schatting 23 tot 30 miljoen mensen gesproken.

Bosnische vertalingen

Het Bosnisch (Bošnjački jezik) is een van de standaardvarianten van het Servo-Kroatisch en wordt voornamelijk door Bosniakken in Bosnië en Herzegovina gebruikt. Het Bosnisch is gebaseerd op de westelijke variant van het Štokavisch en gebruikt het Latijnse alfabet.

Bulgaarse vertalingen

Het Bulgaars (bălgarski ezik) is een taal die door ongeveer 12 miljoen mensen gesproken wordt, voornamelijk in Bulgarije. Bulgaars behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en maakt deel uit van de zuidelijke groep van de Slavische talen. Het is nauw verwant aan het Macedonisch, dat door sommigen als een Bulgaars dialect wordt beschouwd.

Chinese vertalingen

Chinees is een verzamelnaam voor een groep talen die samen de Sinitische tak van de Sino-Tibetaanse taalfamilie vormen. Meestal bedoelt men met Chinees het standaardmandarijn, de officiële taal van de Volksrepubliek China en van Taiwan (en  o.a. Singapore). Het Chinees wordt gesproken door ongeveer 1,22 miljard mensen, met name in China, Taiwan, maar ook in Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore.

Duitse vertalingen

Het Duits is een taal behorende tot de West-Germaanse tak van de Germaanse talen en wordt door circa 120 miljoen mensen gesproken. Het Duits is de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein en een van de officiële talen van Zwitserland, Luxemburg, België (Oostkantons). Ook in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten) wonen nog ongeveer twee miljoen mensen die het Duits als moedertaal hebben.

Amerikaanse Engelse vertalingen

Amerikaans-Engels, oftewel het Amerikaans  is de naam voor de varianten van de Engelse taal die gesproken worden in de Verenigde Staten van Amerika en deels in Canada. Het is wel zo dat er zich in de Verenigde Staten een algemeen, niet-plaatsgebonden accent heeft ontwikkeld, General American genaamd.

Brits Engelse vertalingen

Brits-Engels is de term voor de varianten van het Engels die worden gesproken in het Verenigd Koninkrijk. Naast de verschillen tussen Brits- en Amerikaans-Engels zijn er ook nog verschillen in spelling binnen Brits-Engels. De twee belangrijke spellingstandaarden zijn Newspaper Spelling en Oxford Spelling.

Farsi vertalingen

Het Perzisch (Fârsi) is de officiële taal van Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan en wordt door miljoenen mensen in Oezbekistan gesproken. Het behoort tot de Indo-Europese taalfamilie en daarbinnen is het een onderdeel van de tak van de Iraanse of Arische talen. Het Perzisch is een van de oudst gedocumenteerde talen ter wereld.

Finse vertalingen

Het Fins (suomi of suomenkieli) behoort tot de Oostzeefinse talen binnen de Finoegrische taalfamilie. Het Fins wordt door ongeveer zes miljoen mensen gesproken door bijna 95% van de Finse bevolking en door autochtone Finstaligen in Rusland, Zweden en Noorwegen. Verder zijn er nog 3 andere Finse dialecten die officieel erkende minderheidstalen zijn.

Franse vertalingen

Het Frans is veruit de meest gesproken Gallo-Romaanse taal. Het behoort daarbuiten tot de grotere groep van de Romaanse talen, die alle uit het Latijn zijn voortgekomen. Het Frans is van oudsher inheems in West-Europa, maar wordt als officiële taal tegenwoordig gesproken in tientallen landen wereldwijd door 220 miljoen mensen. Ook zijn er een aantal creoolse talen op basis van het Frans ontstaan

Griekse vertalingen

Nieuwgrieks oftewel kortweg het Grieks is de taal die gesproken wordt in het moderne Griekenland en op Cyprus. Tegenwoordig zijn er ongeveer 12,3 miljoen mensen die de Griekse taal spreken; in Albanië, Italië en andere landen bestaan Grieks sprekende minderheden. Nieuwgrieks wordt met een eigen alfabet geschreven, dat direct is afgeleid van het Grieks uit de klassieke oudheid.

Italiaanse vertalingen

Het Italiaans (Italiano) maakt deel uit van de Romaanse taalgroep en wordt, in verschillende dialecten, gesproken door ongeveer 58 miljoen mensen in Italië en door ongeveer 66 miljoen mensen wereldwijd. De huidige Italiaanse standaardtaal is direct gebaseerd op het Florentijns, het dialect van Florence.

Japanse vertalingen

Het Japans (Nihongo) is de officiële taal van Japan. Het wordt gesproken door ongeveer 127 miljoen mensen in Japan en verder door immigranten in onder andere Brazilië, de Verenigde Staten en Peru.

Marokkaanse vertalingen

Marokkaans-Arabisch is de meest gebruikte taal van Marokko en is een regionale variant van het Arabisch. De taal wordt ook wel eenvoudigweg Marokkaans genoemd, omdat dit een van de lastigst verstaanbare Arabische varianten zou zijn. Het Marokkaans-Arabisch is sterk beïnvloed door andere talen. In de eerste plaats door het Tamazight (Berbers), maar ook door het Frans en Spaans.

Poolse vertalingen

Het Pools (język polski, ook wel polszczyzna) is een West-Slavische taal met ongeveer 40 miljoen sprekers. De meeste sprekers van het Pools wonen in Polen (38,6 miljoen inwoners) en een deel woont onder meer in de Verenigde Staten en in de landen van de voormalige Sovjet-Unie (vooral Wit-Rusland, Oekraïne en Litouwen). Sinds 1 mei 2004 is het Pools een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Portugese vertalingen

Portugees (português) is een Romaanse wereldtaal die wordt gesproken in Portugal, Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Mozambique, en andere gebieden, zoals Goa en Malakka (Cristao). Het wordt ook gesproken door een minderheid in Macau, waar het een officiële taal is.

Russische vertalingen

Het Russisch behoort tot de Indo-Europese taal binnen de familie van de Slavische talen en wordt door 272 miljoen mensen gesproken in voornamelijk Rusland, Wit-rusland, Kazakhstan en Kyrgyzstan. Het is niet de officiële taal van Oekraïne, Moldavië, Letland, Estland of Litouwen, maar wordt ook in deze landen erg veel gesproken.

Spaanse vertalingen

Spaans (español) of Castiliaans (Spaans: castellano) is een Romaanse taal en na het Mandarijn Chinees de meest gesproken taal ter wereld. Voor 406 miljoen mensen is Spaans de moedertaal, terwijl nog eens 180 miljoen Spaans als tweede taal spreken. De historische oorsprong van de taal ligt in Spanje maar de meeste sprekers zijn tegenwoordig in Latijns-Amerika te vinden.

Tsjechische vertalingen

Het Tsjechisch (čeština of český jazyk) is een West-Slavische taal met ongeveer 12 miljoen sprekers. Tsjechisch wordt vooral gesproken in Tsjechië (10,2 miljoen inwoners), maar ook in de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk) en landen met veel Tsjechische immigranten, zoals de Verenigde Staten en Canada. Sinds 1 mei 2004 is het Tsjechisch een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Turkse vertalingen

Het Turks is een van de Turkse talen en de officiële taal in Turkije. Het Turks is ook een van de officiële talen van Cyprus en enkele gemeenten van Macedonië. Buiten Turkije wordt de taal gesproken door Turkse minderheden in landen van de Balkan en de Kaukasus zoals Irak, Griekenland, Bulgarije, Kosovo, Bosnië en Herzegovina, Syrië, Roemenië, Moldavië en Azerbeidzjan.

Europese talen

Natuurlijk zijn er nog vele andere talen die binnen en buiten Europa worden gesproken en waarvoor u een beëdigd tolk of vertaler nodig hebt, maar dit zijn er te veel om op te noemen. Indien de door u gewenste taal niet in het hierboven weergegeven overzicht staat vermeld, kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen door op de button hiernaast te klikken.